Ved du hvad en pendel er

Det gør du sikkert, selvom den ofte omtales som en loftslampe. Dog skal lampen hænge ned fra loftet, typisk i ledningen, før det helt rigtigt kan benævnes som en pendel. En lampe skruet direkte fast på loftet kan nemlig mere korrekt kaldes en loftslampe. Forskellen er altså, at pendlen hænger og dingler i ledningen. Det er en meget populær lampetype, som på engelsk hedder en pendant lamp.

Den hænger tit over spisebordet

Gennem tiden har mange danske designere lavet deres udgave eller udgaver af den hængende lampetype. Nogle er så dyre og eftertragtede, at der i medierne jævnligt skrives om indbrud, hvor tyvene er gået specifikt efter de ophængte designerlamper. Mange af os har en eller flere hængende over bordet, i hjørnet ved sofaen eller på børneværelset. Det er i mange henseender en praktisk lampemodel, som fås i et utal af farver, størrelser og udformninger. Stilen vælges ofte ud fra smag og behag, men der er ingen tvivl om, at lyskildens udseende sætter sit tydelige præg på lokalets indretning. For eksempel vil du jo nok ikke placere en farvestrålende børnelampe med en kendt filmfigur over sofabordet. De fleste vil nok mene, den hører hjemme på børneværelset, mens æstetik indtænkes mere i valget af stuelamper.

Boligen sætter begrænsningerne

En pendel hænger som nævnt ned fra loftet, hvilket ofte vil minimere antallet af steder i hjemmet, hvor det vil være realistisk at opsætte den. Her har loftshøjden meget stor betydning. Boliger med loft til kip er ofte særligt velegnede til den nedhængende loftslampe, da der tit kan være meget mere frirum til en frithængende ledning. Lampemodellen bestemmer også hvordan lyset spredes i lokalet: Direkte nedad eller måske også opad og til siderne? Tænk også på farven af lyskilden, da det sammen med lampen kan være med til at sætte tonen og atmosfæren i rummet. Skal lyset være varmet eller koldt?