Forstå hvad anæstesi er

Der kan være forskellige grunde til, at man ønsker at vide mere om, hvad anæstesi er. Måske skal du opereres og er lidt bange for det, eller også kan det være, du kender en som skal. I daglig tale kaldes anæstesi for fuld bedøvelse eller narkose, og er den medicin, som bliver benyttet i operationsrummet, når en patient skal bedøves.

Hvad er anæstesi?

Anæstesi betyder den tilstand som en patient medicineres under en operation, hvor patienten er bevidstløs og ikke oplever smerte. Den ofte brugte type styres gennem inhalering eller en anden måde er ved intravenøst, og kan udelukkende kun gives af en læge.

For at nogle operationer og kirurgiske indgreb kan foretages, er kontrolleret bedøvelse, som anæstesi er, nødvendigt for at en patient ligger stille, ingen smerte mærkes og ingen reflekser udløses. Det er ofte til lange operationer, hvor der benyttes fuld bedøvelse altså anæstesi, da det også er de mest smertefulde for patienten, hvor bedøvelsen er nødvendig for operationen. Inden en operation vil patienten møde en anæstesilæge, for at snakke om den bedste type af bedøvelse for patienten, hvor der kigges på allergi, sygehistorie og generelt patientens livstil og sundhed.

Virkningen

Når en patient så har fået medicinen og virkningen sætter ind mister patienten bevidstheden. En anden ting er, at kroppen ikke reagerer på smerte, som den gør ved bevidsthed. Det dækker for eksempel over, at den ikke føler smerte. Derudover mistes reflekserne også og patienten vil have komplet hukommelsestab, og vil ikke kunne huske noget fra operationen. Og som tidligere nævnt vil bevidstheden også mistes. Alle disse virkninger kommer fra centralnervesystemet.

Når en læge giver en patient det bedøvelses skabende medicin, skal de administrere, hvor hurtigt bedøvelsen bliver modtaget, hvor lang tid den bestemt dosis varer, og til sidst hvor stærk bedøvelsen er samt dens dybde og hvor intens den er.